Slik kan du oppdage dine egentlige mål

1 comment
Foto: qatram
Mange av målene du har er egentlig bare delmål. De er midler for å oppnå noe du synes er viktig. Det interessante er at vi ofte ikke er klar over hva delmålene leder til. Kanskje har de dannet seg for så lenge siden at vi ikke lengre husker hvorfor. Mange ganger kan de da fremstå som endelige mål, mens de i realiteten egentlig er uviktige i seg selv. Vi jakter dermed på delmålene uten å egentlig vite hvorfor vi gjør det.

For eksempel så kan man ha et mål om å spise sunt, men dette er nesten aldri et mål i seg selv. Det er gjerne et middel for noe annet. Hva dette andre er kan det være viktig å finne ut av. Er det fordi man vil ha bedre helse? For å få mer energi? For å gå ned i vekt? Eller noe annet?

Det kan være lurt å avdekke dette.

Hva får man ut av det?

Hva er poenget med å fundere over målene sine, kan man kanskje spørre seg. Èn grunn er at det ofte er mange måter å nå det samme målet på. Ved å vite hva hovedmålet er, kan man komme på nye løsninger. Hvis målet med å spise sunt er å gå ned i vekt, så kan man også gå ned i vekt ved å trene masse. Å reflektere over hovedmålet kan dermed hjelpe til med oppdagelsen av flere mulige delmål, og øke sannsynligheten for å faktisk målene man har satt seg.

En annen grunn til å grave i dette er at man får muligheten til å endre kurs. Kanskje er ikke lengre hovedmålet viktig for deg, og alle delmålene blir derfor da også uviktige. Hvis det er tilfellet, kan det være du kaster bort mye tid og frustrasjon på noe du egentlig ikke ønsker å bruke tid på. Hvis du finner ut at det ikke er så viktig for deg å gå ned i vekt, så blir det heller ikke så viktig å spise sunt (med mindre du også har andre grunner for å spise sunt).

Nå er det nok slik at de aller fleste som spiser sunt for å gå ned i vekt, er klar over at de vil spise sunt for å gå ned i vekt. Samtidig er det også slik at ikke like mange har tenkt over at det å gå ned i vekt også er et delmål. For hvorfor ønsker man å gå ned i vekt? For å bli sunnere? For å tiltrekke seg en partner? For å føle seg bedre? Alle disse målene er igjen bare delmål. Så hva leder de til? De aller fleste undersøker nok ikke dette så langt det lar seg gjøre.

Noen ganger må man grave ganske dypt for å finne det faktiske hovedmålet. På veien kan man finne ut at mange av delmålene egentlig ikke er så hensiktsmessige, og man får anledning til å reflektere over bedre måter å nå målet sitt på. Kanskje finner man til og med ut at man ønsker å endre selve hovedmålet, og livet kan plutselig ta en helt ny retning. Dette er en del av å leve et reflektert liv.

Metoder for å avdekke underliggende mål

Foto: JD Hancock
Hvilke metoder kan man så bruke for å avdekke de underliggende målene? Det enkleste er kanskje å spørre seg selv «hvorfor?». Dette spørsmålet kan man så gjenta til man ikke lenger klarer å svare på det. Litt som et nysgjerrig barn. «Jeg ønsker å spise sunnere.» «Hvorfor det?» «Fordi jeg vil gå ned i vekt.» «Hvorfor det?» «Fordi jeg ønsker å få mer energi.» «Hvorfor det?» «Fordi jeg ønsker å få gjort mer i hverdagen min.» «Hvorfor det?»

Hvis du ikke klarer å svare på hvorfor-spørsmålet, så kan et par andre spørsmål hjelpe deg videre. Én vei videre er å undersøke hva man ville gjort eller tenkt om målet var oppnådd. For eksempel: «hvis du hadde uendelig med tid og dermed kunne gjøre alt du ville i hverdagen din, hva ville du da gjøre?» I noen tilfeller kan dette lede deg til noen enda mer grunnleggende mål.

En annen vei er å undersøke hva man ville gjort eller tenkt om målet ikke var oppnådd i det hele tatt: «Hvis du ikke hadde tid til å gjøre noe som helst i hverdagen din, hva så?»

Snakk med noen andre

Disse metodene er så enkle at man ofte kommer langt på egen hånd. Enda bedre er det å finne noen man stoler på, og be de innta rollen som den som spør. Noen ganger er det enklere for andre å legge merke til når det passer å stoppe opp og spørre «hvorfor?»


Next PostNyere innlegg Previous PostEldre innlegg Startsiden

1 kommentar:

  1. Bra. Har lest mye, men dette er interessant og ny måte å tenke på

    SvarSlett