Tapte kostnader

1 comment
- Jeg sliter med å finne ut av om jeg skal slutte å spille fiolin eller ikke
- Hva er det som gjør at du sliter med den avgjørelsen?
Foto: Judy Dean
- Vel, jeg har holdt på et par år nå. Jeg gikk i gang med stor iver. Jeg kjøpte meg en fiolin til flere tusen kroner, og har også brukt mye penger på å gå til en musikklærer. I tillegg har jeg brukt mangfoldige timer på å øve. Nå føler jeg imidlertid at det ikke gir meg like mye glede lenger. Det er litt tungt å skulle øve, og i tillegg synes jeg ikke at jeg spiller bra nok. Jeg tror ikke jeg vil ha tid til å øve så mye som det trengs for å bli så god som jeg ønsker. Jeg føler vel kanskje at jeg ikke får noen stor glede ut av spillingen lenger, og jeg tror kanskje ikke jeg vil få det heller.
- Så du har spillt fiolin en god stund, men nå finner du ikke lenger noen glede i det. Da høres det jo ut som om det vil være en god idé å slutte. Hva er det som gjør dette til en vanskelig avgjørelse?
- Jo, det er vel nettopp det at jeg har investert så mye i dette prosjektet - både av tid og penger. Det vil jo være helt bortkastet om jeg bare gir det opp! Hvis jeg nå legger det fra meg kommer jo ferdighetene til å forsvinne, så hvis jeg i fremtiden finner ut at jeg vil øve mer, må jeg starte helt på nytt.
- Har du fått noe ut av fiolinspillingen så langt da?
- Ja, frem til nå så har jeg jo syntes det har vært gøy å øve. Så den tiden jeg har brukt på dette har jo vært tid jeg har ønsket å bruke, og som har gitt meg en glede.
- Vil den gleden du har hatt forsvinne om du nå stopper å spille fiolin?
- Nei, det vil den jo selvfølgelig ikke.
- Så hvorfor tenker du at det vil være bortkastet å ha spilt fiolin om du nå slutter?
- Nei, det har vel noe med at jeg ikke får brukt det jeg har øvd på til noe mer. Ja, jeg har hatt en glede av spillingen, men hvis jeg stopper vil jeg aldri mer få bruk for det jeg har øvd på.
- Hva kunne du tenke deg å bruke det til da?
- Tja, jeg har vel ikke hatt noe ønske om å bli profesjonell musiker, og jeg har vel heller ikke hatt noe ønske om å skulle opptre eller noe slikt, så det er vel i forhold til å skulle øve inn nye, og vanskeligere, sanger.
- Men du sier jo at du ikke liker å øve lenger, så da ønsker du vel heller ikke å øve inn nye sanger?
- Men tenk om jeg en eller annen gang i fremtiden får lyst til å ta frem fiolinen for å øve. Da må jeg jo starte helt på nytt.
Foto: Rob Van Dijk
- Ja, det stemmer nok. Hvor sannsynlig tror du det er at det vil skje da?
- Jeg tror vel ikke det vil skje med det første, men hvem vet hva jeg tenker om 5-10 år. Da kan jeg jo plutselig få lyst igjen.
- Ja, det kan hende. Så da er alternativet å øve på fiolin, selv om du ikke liker det, i 5-10 år i tilfellet du skulle like det igjen. Stemmer det?
- Hmm, ja, men når du sier det på den måten høres det jo ikke spesielt lurt ut. Jeg vil da bruke veldig mye tid, i mange år, på noe jeg ikke liker å gjøre i tilfellet jeg skulle få lyst til å spille.


- Dette minner meg om det som på engelsk kalles  «The Sunk Cost Fallacy». Har du hørt om det?
- Ja, det tror jeg. Det er vel en vanlig «felle» mennesker går i, fordi vi hater å tape noe i mye større grad enn vi liker å få eller vinne noe.
- Ja, mennesker hater å miste ting, så de gjør alt de kan for å unngå det. For eksempel kan folk ha en tendens til å se ferdig en dårlig film, eller lese ferdig en dårlig bok bare fordi de har kjøpt den og investert tid i den. 
- Ja! Akkurat som om det å se ferdig hele den dårlige filmen gjør at man ikke taper like mye som om når man kjøper en dårlig film og bare ser halvparten av den. Kjøpet blir liksom rettferdiggjort hvis man ser hele filmen. Mens i virkeligheten taper man jo mer - både tid og penger. 
- «Sunk Cost», eller en tapt kostnad, betyr en utgift du allerede har hatt, eller ressurser du allerede har mistet. Samme hva du gjør vil du ikke få dette tilbake, og det kan derfor sies å være irrasjonelt å handle på bakgrunn av dette. Hvis du ikke hadde brukt penger på den dårlige filmen, ville du jo ikke ha et like stort problem med å legge den fra deg. Hvorfor skulle det at du har betalt for den gjør valget vanskeligere?
- Jeg skjønner hvor du vil. Du tenker at min situasjon er vanskelig nettopp på grunn av dette - at det er vanskelig å slutte fordi jeg da føler jeg har tapt investeringen jeg har gjort. Jeg tror kanskje du har rett... Jeg vet ikke om jeg ville synes det var et like vanskelig valg om det ikke var fordi jeg hadde investert så mye tid og penger i dette prosjektet. Samtidig klarer jeg ikke helt å slå fra meg at det også kan være noen gode grunner til at valget er så vanskelig.
- Ja, det er jo mulig. Det kan vi jo snakke videre om en annen gang.Next PostNyere innlegg Previous PostEldre innlegg Startsiden

1 kommentar:

  1. Å spille et musikkinstrument er minst et pluss for din egenutvikling, bare av hensyn til dette er det verdt å fortsette å spille. Personlig vil jeg også gjerne lære å spille

    SvarSlett