Om å skille mellom arbeid og fritid

Legg igjen en kommentar
1. Det er viktig å skille mellom arbeid og fritid, sies det. Man hører historiene om sosionomen som ikke klarte å glemme de vanskelige sakene eller den overarbeidede mellomlederen som blir utbrent, og forstår det slik at de begge gjør den feilen at de tar med seg arbeidet hjem. Hadde de bare klart å skille mellom arbeid og fritid ville alt gått bra. Hva legger man egentlig i det å skille mellom arbeid og fritid?

Foto: Hamza Butt
2. Ofte menes det, når man blir fortalt at man skal skille mellom arbeid og fritid, at man ikke skal ta med seg stress og bekymringer fra arbeidet hjem. Det virker jo som et rimelig råd, men også veldig selvsagt. Skiller dette rådet seg fra et råd om å bare la vær å være stresset og bekymret?

3. Hvor nyttig er det egentlig å høre: «La vær å stresse og å bekymre deg»? Lærer jeg noe når folk sier det?

4. Autonomi - å selv bestemme hva man gjør. En betingelse for arbeidstilfredshet, og tilfredshet generelt. Mangelen på autonomi kan føre til et slags press. Men bør man ikke unngå det helt, ikke bare i fritiden?

5. Å ikke ta det med hjem, betyr vel at det er greit så lenge det er på jobb. Er det greit å stresse i åtte timer om dagen, så lenge man ikke tar det med hjem og stresser i 16 timer? Er åtte timer om dagen en tålegrense for press, stress og bekymringer?

6. Hvorfor er det ingen som sier til folk som er fotballinteresserte at det er viktig å skille mellom fotball og fritid? Fotball er jo fritid, vil de hevde. Hvorfor er fotball mer fritid enn arbeid? Går det en grense for hvor mye man kan tenke på fotball?

7. Hvorfor skal liksom fritiden være så hellig? Er vi egentlig så fri i fritiden?

8. Å skille mellom arbeid og fritid, betyr jo også at man ikke skal ta med seg fritiden i arbeidet. Er det like viktig som å ikke ta med seg arbeidet hjem?

Foto: Georgios Liakopoulos
9. Jeg gjør veldig mye i min fritid som jeg synes er mindre interessant enn å arbeide - støvsuging for eksempel. Jeg er glad for at jeg ikke behøver å ta med meg fritiden på arbeid, og at det er noen andre som vasker der jeg jobber. Sånn sett liker jeg å skille mellom arbeid og fritid, men jeg tror ikke det er det som menes.

10.Er det alltid en form for press i arbeid? Blir det riktig å si at ethvert arbeid er noe man bør passe seg for å ta med hjem?

11. Er press noe man bør unngå for enhver pris? I hvilke grad kan man helt unngå press?

12. De gangene jeg trives som best på jobb er ofte de gangene jeg også tenker mye på jobben utenfor arbeidstiden. Jeg er så inspirert at jeg ikke klarer å slutte å tenke på arbeidet. Jeg legger planer for hva jeg skal gjøre dagen etter, og gleder meg til å komme på jobb. Burde jeg la vær? Kanskje jeg burde konsentrere meg om støvsugingen i fritiden min, og ikke tenke så mye på arbeid?

13. Kan det å sette et hardt skille mellom arbeid og fritid være med på å øke bekymringene? Arbeid kan liksom aldri konkurrere med fritiden. Det er bare noe man er nødt til å holde på med. Hva sier det om autonomien i arbeidet? Skaper det et press å vite at man bruker halve livet på noe man for all del bør skille fra den tiden man er fri til å gjøre som man vil?

Foto: Patrick McConahay
14. Jeg tror det ville være absurd å skulle fortelle en bonde på 1800-tallet at det var viktig at han skilte mellom arbeid og fritid. Var det noe han ikke forstod? Hadde han det dårligere på grunn av dette?

15. Vi opplever også stress og krav i andre sammenhenger enn jobb: familie, sosiale relasjoner, stell av hus, osv. Burde vi passe på å også skille mellom for eksempel familie og fritid?

16. Er det fritid bare i de øyeblikkene hvor jeg gjør akkurat det jeg har lyst til å gjøre? I så fall: hvis jeg føler for å tenke litt på arbeidet mitt. Er det da fritid, og dermed greit?

17. Hva med de gangene jeg har lyst til å gjøre arbeidsoppgavene mine? Blir de da en del av min fritid, og er dette noe jeg burde unngå hvis jeg vil skille arbeid og fritid?

18. Er det en forskjell mellom å ikke klare å legge fra seg arbeidet, og å ikke ønske å legge fra seg arbeidet?Next PostNyere innlegg Previous PostEldre innlegg Startsiden

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar