En samtale med meg selv om å ha for lite tid

Legg igjen en kommentar
Noen ganger har jeg en «samtale» med meg selv, ved å skrive ned på papiret en tankestrøm jeg har. Jeg inntar da to roller: en som meg selv med en problemstilling, og en som en filosof som ikke kjenner til problemstillingen, men som graver dypere for å forstå den. På mange måter minner dette om samtaler jeg har med andre mennesker, men det er også veldig effektivt og komprimert ettersom jeg bruker mindre tid på å forklare meg selv hva jeg mener.

I følgende samtale, som jeg brukte omtrent 15 minutter på å notere ned, «snakket» jeg med meg selv om det å ha lite tid. For meg var denne «samtalen» veldig nyttig, og jeg tror den kan illustrere noe av nytten med å ha filosofiske samtaler (enten det er med seg selv eller andre).


En samtale om å ha lite tid


- Jeg skulle ønske jeg hadde mer tid

- Hva legger du i det?

- Jeg skulle ønske jeg kunne gjøre det jeg ville, når jeg ville det, og at jeg kunne holde på så lenge som mulig.

- Kan du gi eksempler på når du ikke kan gjøre dette?

- For eksempel når jeg må hente i barnehage, men egentlig vil møte folk for en kaffe etter jobb. Eller når jeg vil spille data, men må mate sønnen min.

- Det høres ikke ut som mangel på tid, men som at du ikke kan gjøre det du vil, når du vil det.

- Ja, det er kanskje deler av problemet, men jeg synes også det generelt er mangel på tid. Jeg skulle gjerne ha gjort flere ting, som f.eks danset, gått på teater, vært mer sammen med folk, lest mer, osv.

- Ok, så det er to ting som plager deg: (1) Mangel på tid (2) Mangel på frihet til å gjøre ting når du vil.

- Ja, det stemmer nok. Det var interessant, og en ny tanke for meg.

- Hva tenker du er det viktiste av disse; Hvis du kunne fikse på én av dem, hvilke ville du da ha valgt?

- Kanskje (1) ettersom hvis jeg hadde nok tid så ville det ikke vært så farlig akkurat _når_ jeg hadde denne tiden. Samtidig tror jeg at om (2) var løst, så ville jeg kanskje ikke føle like mye på det med manglende tid.

- Tror du det er mulig å få mer tid eller frihet?

- Usikker… Jeg kan åpenbart ikke få flere timer i døgnet. Jeg kan ikke sove mindre, og det er lite sannsynlig at jeg kan være mindre på jobb. Jeg vet heller ikke om jeg kan få så mye mer frihet.

- Så du ønsker deg noe som det ikke er mulig å få til?

- Kanskje… Allikevel virker det litt sannsynlig at jeg skal kunne få mer frihet. For eksempel ved å jobbe selvstendig. Kanskje også mer tid ved å tjene like mye på færre timer jobb.

- Hvor sannsynlig er det at du vil kunne jobbe selvstendig og ha bedre tid?

- Ganske liten tror jeg. Jeg tror nok det er noe i at jeg ønsker meg noe som ikke er oppnåelig.

- Hva tenker du om det?

- Jeg tenker vel at det er ganske dumt og bortkastet, men jeg vet ikke hvordan jeg skal kunne la være å gjøre det?

- Hva slags strategier kan du tenke på som gjør at du lar vær å ønske noe?

- Kanskje bare ikke snakke om det, eller «tvinge» meg selv til å tenke på noe annet. Kanskje til og med si høyt, både til meg selv og andre, «jeg har nok av tid og fleksibilitet, jeg ønsker meg ikke mer av dette»

- Tror du det er mulig å gjennomføre?

- Ja

- Tror du det vil føre til at du ønsker deg det mindre

- Usikker, men jeg vet jo at kognitiv dissonans har en sterk effekt.

- Hva tenker du om hva du skal gjøre fremover?

- Jeg tror det er verdt å prøve på det jeg skrev i stad. Jeg ser ikke ut til å ha noe å tape på det, og samtidig kan det føre til at jeg får det bedre.

- Hva er det beste som kan skje?

- Jeg vil ikke lenger føle at jeg har lite tid, og vil slutte å tenke/bekymre meg over dette

- Er dette et mål som vil være verdifullt for deg?

- Absolutt!

Next PostNyere innlegg Previous PostEldre innlegg Startsiden

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar