Valg og frihet

Legg igjen en kommentar
Jeg har hatt to samtaler i det siste hvor jeg har møtt samme problemstilling: å ta et valg kan innebære å gi avkall på frihet.

I begge tilfeller handler det om personer som har tatt et livsvalg de er fornøyd med. De har gode grunner til å ha tatt valget, og ser ingen grunner til at de skulle ha valgt noe annet. De ser heller ingen gode grunner til at de skulle endre mening.

Nå er situasjonen slik at etterhvert som de blir eldre så vil valgene de har tatt, om ikke lenge, bli umulige å endre. Snart vil de ikke lenger ha mulighet til å velge noe annet. Dette gjør at begge har begynt å stille spørsmålet: «Tenk om jeg ikke har valgt rett».

Spørsmålet har altså ikke dukket opp fordi de ser grunner til at de kan ha valgt feil. Bare det at valgene snart blir permanente, gjør at det oppstår en urolighet hos begge personer. Som den ene uttrykte det: «Jeg er redd for å bli 'stuck'»

Spørsmålet er: «Hva er galt med å bli 'stuck' i et valg man er fornøyd med?»

Dette kan handle om noe veldig menneskelig, nemlig behovet for frihet. Det hjelper ikke om man får det akkurat som man vil, hvis man ikke er fri til å velge dette selv. Frihet innebærer muligheten for dårlige valg. Når man ikke lenger har et valg, så er man heller ikke lenger fri.

A nice place to visit

Denne problemstillingen minner meg om en episode fra kultserien The Twilight Zone. Nærmere bestemt episoden «A nice place to visit». Her møter vi en mann som dør, og kommer så til et sted hvor alt går hans vei. Han vinner hver gang han spiller i casinoet, alle damene liker ham, og alle gjør generelt som han vil. Han skjønner at han må ha kommet til himmelen og er overlykkelig.

Etterhvert som tiden går og han stadig får det akkurat som han vil, blir han mer og mer lei. Til slutt blir han helt fra seg og henvender seg til «erkeengelen». Han sier at han ikke holder ut å være i himmelen mer; Han vil til «det andre stedet». Hvorpå han får svaret: «Hva i all verden fikk deg til å tro at dette var himmelen, herr Valentine. Dette er det andre stedet.» (Etterfulgt av parodisk ond latter)

Episoden avsluttes med følgende ord:

«... Now he has everything he's ever wanted- and he's going to have to live with it for eternity in The Twilight Zone»

Slutten på episoden kan du se her.
Next PostNyere innlegg Previous PostEldre innlegg Startsiden

0 kommentarer:

Legg inn en kommentar